Pages

Monday, March 9, 2009

Sambutan Maulidur Rasul perlu menjurus amalan ditunjukkan Nabi

SAMBUTAN Maulidur Rasul bukanlah upacara menyambut hari kelahiran seperti difahami kebanyakan orang Kristian menyambut kelahiran Nabi Isa al-Masih. Sesungguhnya perayaan Maulidur Rasul ialah mengingati serta mengenang jasa Rasulullah SAW membawa risalah untuk umat seluruhnya. Sebenarnya Nabi SAW sendiri tidak pernah mengadakan atau mengarahkan umatnya bersusah payah menubuhkan kumpulan marhaban, berzanji atau perarakan besar-besaran bagi membesarkan Baginda SAW. Namun begitu, demi cinta dan kasih umat Nabi Muhammad SAW terhadap Baginda SAW, maka majlis Maulidur Rasul diadakan setiap kali tibanya Rabiulawal. Ini semua bertujuan memperingati sejarah kelahiran dan episod unggul perjuangan Rasulullah SAW.

Sesungguhnya di sebalik peristiwa kelahiran Nabi Muhammad SAW pada 12 Rabiulawal tahun Gajah itu, tersirat satu simbol pembebasan umat sejagat. Ia melambangkan berakhirnya zaman kegelapan jahiliah dan kebejatan moral yang akan diganti era cahaya iman dan keluhuran pekerti manusia. Kelahiran itu sekali gus menggegarkan dunia kezaliman dan keruntuhan akhlak sistem masyarakat jahiliah. Keputeraan Nabi yang maha agung ini juga diatur khusus oleh Allah SAW untuk mengeluarkan manusia daripada kesempitan dunia kepada keluasan dunia dan akhirat. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak-akhlak yang mulia."

Firman Allah SWT yang bermaksud: "Tidaklah aku utuskan engkau (Muhammad) melainkan untuk memberi rahmat untuk sekalian alam." (Surah al-Anbiya', ayat 107) Walau bagaimanapun, di sebalik rasa cinta umat Islam terhadap pemimpinnya Rasulullah SAW, ada kala kita melakukan kesilapan besar terhadap ajaran Rasul itu sendiri. Ada juga sesetengah masyarakat meraikan keputeraan Nabi SAW secara berlebihan menyebabkan pembaziran tenaga, masa dan wang. Ada sesetengah masyarakat menjadikan sambutan Maulidur Rasul sebagai satu adat turun temurun, jika tidak diadakan maka ia boleh memberikan suatu keaiban kepada masyarakat. Perkara ini sudah tentu lari daripada konsep menyambut Maulidur Rasul itu sebenarnya. Jika Rasulullah SAW masih hidup sudah tentu Baginda akan murka atas penyelewengan seperti ini. Baginda mungkin akan menangis melihat kejahilan umat akhir zaman meraikan Maulidur Rasul hingga melanggar batas diperuntukkan syarak.

Sewajarnya sambutan Maulidur Rasul menjurus kepada amalan kebaikan seperti ditunjukkan Rasulullah SAW sepanjang hayat Baginda SAW menegakkan agama Allah SWT melalui contoh teladan dipamerkan melalui perkataan serta perbuatan. Kasih sayang Rasulullah SAW kepada umatnya perlu dihargai dengan memastikan setiap ajaran dipegang dan disampaikan kepada generasi akan datang supaya kelangsungan perjuangan Rasulullah terus subur dalam jiwa umat Islam. Sesungguhnya di saat pemergiannya, lebih kurang 1400 tahun lalu, Rasulullah SAW pernah mengulang-ulang perkataan "Ummati, ummati...", kerana mengenang apa akan berlaku kepada umatnya nanti. Sekarang tiba masanya umat Nabi Muhammad SAW membuktikan bahawa mereka menghayati setiap ajaran Baginda SAW dengan menterjemahkan dalam kehidupan supaya umat Islam mencapai kecemerlangan seperti dicapai mereka yang memegang teguh peninggalan Rasulullah SAW.

Hari Kelahiran Pembawa Nur Allah

Salam...pada kesempatan ini penulis mengucapkan selamat menyambut Maulidur Rasul kepada kaum muslimim dan muslimat khasnya sebagai tanda syukur,gembira kerana Nabi Muhammad telah membawa sinar kepada manusia Jadi apakah peranan kita dalam meraikan hari kelahiran RasulAllah ini? Sudah tentu kita meraikan kelahiran Nabi Muhammad denga memperbanyakkan zikir kepadanya, membuat maulid,menyebarkan sirah-sirah perjuangannya kepada masyarakat dan yang paling penting kita mencintai Rasulullah merupakan kewajipan terhadap kita sebagai umatnya. Akhir kalam, SALAM SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL ALLAH NABI MUHAMMAD SAW.

Puisi-Puisi Dari Antalogi Puisi Keranda 152 Tulisan: SN Usman Awang

KERANDA 152 Anak Melayu panas dadamu membakar baju kita arak keranda 152 ke tanah perkuburannya Parlimen Sepuluh tanah nafas ini terhenti hari ini jangan lagi menyanyi Sebentar lagi malam akan tiba tiap pintu dan jendela sudah dijaga bayang-bayang tidak bisa lewat jalan raya Anak Melayu namamu telah diseru jawablah sebelum lidahmu jadi bisu Usman Awang (1967) MALAM ITU DI BALAI BUDAYA Malam itu di Balai Budaya Api dan Air Mata Malam itu di Balai Budaya seorang guru tua berbicara ‘Berarak ke Parlimen, aku di muka’ Malam itu di Balai Budaya seorang peguam muda berteriak ‘Ayuh, mari kita berarak’ Malam itu di Balai Budaya para pelajar berikrar “Dada kami sedia dibakar’ Malam itulah juga parlimen jadi pertanda memenggal leher BAHASA Usman Awang 3 Mac 1967 "Maju Bangsa Kerana Bahasanya"