Pages

Wednesday, July 22, 2009

Renungan untuk Hamba-Nya

"Sesungguhnya besar ganjaran adalah dengan besarnya ujian. Sesungguhnya Allah jika Dia mengasihi sesuatu kaum, nescaya mereka akan diuji dengan ujian. Barangsiapa yang redha maka baginya keredhaan Allah. Barangsiapa yang tidak bersabar, nescaya Allah juga tidak akan bersabar dengan mereka!" (Riwayat At-Tirmizi & Ibn Majah) Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa yang Allah mahukan kebaikan untuknya, nescaya Dia akan mengujinya dengan kesusahan" (Riwayat Al-Bukhari

Didaktik Moral

"Jika anda bersahabat, bersiaplah berkorban demi Sahabat anda tersebut. Jika ada berselisih faham dan bermusuhan dengan sahabat anda tentang sesuatu perkara, maka bersiaplah untuk mengalah demi kelansungan persahabatan kalian semua." p/s: Ya! kita semua sudah mengetahui bahawa bukan mudah untuk memaafkan kesalahan orang lain lebih-lebih lagi kepada orang yang kita percaya misalnya seorang sahabat. tetapi ape boleh wat kan itulah adat permainan dunia dan kita semua perlu akur tentangnya.So,Setiap orang tidak akan terkecuali "menjadi watak" dalam permainan ini. "Gred" seperti gred Gembira,sedih, kecewa,terharu, sangsi dll itulah salah satu gred yang kita akan dapat dalam permainan dunia ini. Siapa yang menang nasib baiklah dan siapa yang kalah sabor jerla eak.Sesungguhnya setiap ujian dan cabaran itu datangnya daripada Allah untuk menguji tahap keimanan hamba-hambanya di dunia ini.

Buku Oh Buku

Kawan-kawan semua UPSI akan mengadakan Pesta Buku UPSI 2009. Jadi, ayuh sama-sama lah kita semua pergi menyerbu ke Perpustakaan Tuanku Bainun Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pesta buku yang akan bermula 27 - 31 Julai 2009. Membaca menajamkan celik akal seseorang itu.